Epidemia de Coronavirus duce spre aplicarea, în premieră, a unor măsuri inedite: dosare penale pentru cei vinovați de zădărnicirea combaterii bolilor și comunicarea de informații false.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, până la această oră, au fost înregistrate 21 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor (faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal) și 2 dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false (faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 Cod Penal).

În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de “comunicarea de informații false”, faptă prevazută de art 404 Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Ultimele zile au dus la escaladarea informațiilor false, a zvonurilor că se vor închide orașe întregi și ca oamenii vor fi forțați să stea în case, după modelul chinezesc.

Coronavirus nu a dat naștere doar la boala în sine. A ajutat și la crearea unor monștri sociali care, în fuga lor după capital și notorietate, produc panică prin viralizarea, în interpretare proprie, a unor zvonuri și teorii ale conspirației.

Cel mai recent din această categorie a fost zvonul că se va inchide Capitala, ceea ce a dus la cumpărături exagerate. Panica s-a instalat destul de repede pe conturile sociale în care era prezentată și o imagine obișnuită a bulevardului Iuliu Maniu, una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din București.

Grupul de Comunicare Strategică a intervenit printr-un comunicat de presă și a dezmințit aceste zvonuri false:

Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului București. NU există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România!

Viral a devenit și mesajul prin care se spunea ca Vitamina C, administrată intravenos, vindecă în mod miraculos boala. Distribuit pe grupuri de Facebook aparținând unor comunități mari, mesajul pare a fi periculos daca oamenii ar recurge la o astfel de procedură: mai mulți medici au desființat și această teorie.

Mulțime informațiilor incorecte și a știrilor false a pus în gardă și Ministerul Afacerilor Interne.

Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații. Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate. Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuție evoluția situației din ultimele zile și gravitatea vehiculării de informații false de natură să determine panică în rândul cetățenilor.